ruedelamode

Yrkesval

Kategori: Allmänt

Det är så otroligt roligt att planera framtiden. Eller med andra ord, att drömma. Kan det vara tanken på
doften av storstad, synen av gyllene sandkorn som rinner mellan solbrända fingrar och en föreställning av fukten i amazonas djupaste djungler? Att uppleva världens alla hörn? Det framtida mötet med intressanta människor, dessa platser och bilden av att ens sysslor bara möter framgång efter framgång?
 
Jag älskar att drömma.
 
Så de senaste dagarna har vi funderat, diskuterat och googlat intressanta yrken. Tro det eller ej, men jag har faktiskt kunnat lista ett par som verkar otroligt nervkittlande, som fängslar mig.  
 
COPYWRITER
"Copywriterns del är att arbeta med textidéer anpassade till olika medier som exempelvis tidningar, utereklam, radio, TV eller Internet. Copywritern är idérik, allmänbildad. Denne måste vara intresserad av samhällsutvecklingen, företagande och trender å ena sidan och av människor och naturligtvis av reklam kommunikation å den andra. Att kunna formulera sig kärnfullt i text och sålla i stora mängder fakta är en förutsättning."
 
FÖRLAGSREDAKTÖR
"Förlagsredaktören ansvarar för produktionen av böcker från manusidé till färdig bok och arbetar med allt från tryckt litteratur till digital produktion.Till arbetsuppgifterna hör utveckling och samordning av författarkontakter, informationssökning, språklig granskning, faktakontroll, projektekonomi, marknadsbedömning och informationsvärdering."
 
JOURNALIST
"Jourlanisten jobbar främst för större tidningar, radio eller TV, alternativt frilans, där denne ofta är specialiserad på ett fackområden (politik, ekonomi, sport, kultur, etc). Det innebär att de, ofta via egen firma, säljer artiklar eller andra jobb till mediakanaler på beställning eller utifrån egna idéer. Jobbet utgår ifrån deadlines och journalisten måste kunna uttrycka sig väl i både tal och skrift."
 
SOCIALANTROPOLOG
"Socialantropologi handlar om människan som samhällsbyggare. Yrket är ofta på en forskarnivå eller som en del av en biståndsorganisation. Antropologen iaktar och analyserar samhällsformer och människors relationer till varandra och sin omgivning t.ex. ur perspektiven ekologi, ekonomi, politisk eller religion. Dessa aspekter ses som delar av ett integrerat system där förändringar i en del får återverkningar i de övriga."
 
KULTURPRODUCENT 
"Arbetsuppgifterna går ofta ut på att projektleda olika typer av kultursatsningar inom såväl kommuner och landsting som inom privat sektor."
 
KULTURSTRATEG
"Arbetar med övergripande kulturpolitiska frågor. Är ofta involverad i såväl varumärkesbyggande, kulturplanering och utvecklingsfrågor."
 
INFORMATIONSARKITEKT
"Informationsarkitekter bygger, utvärderar och förbättrar bland annat webbplatser och intranät
 
WEBREDAKTÖR
"En webbredaktör arbetar direkt mot Internet och intranätet, utvecklar webbplatsen, fyller den med innehåll och ansvarar för att den hålls aktuell."
 
MAFFIABOSS
Eller så följer berättelsen om mitt liv, bara plotten till filmen jag och ett par kompisar producerade för några år sedan. Där är ju dramaturgin redan förutbestämd - liite enklare.
 
 
 

 

 


 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: