ruedelamode

Onsdag 14 augusti (så ofta uppdaterar jag)

Kategori: Allmänt

Tja bloggeeeeen!

Tänkte mest uppdatera mig själv (har en plan på att gå in här 10 år senare för att kolla vad jag haft för mig). Har insett att jag chillar ganska mycket nu... Har insett att det är ganska skönt... Har insett att det är behövligt. Efter en lång vår av stress, press och utbrändhet tar det tid att återhämta sig. Idag var en sådan dag. Jag hade hela huset för mig själv eftersom alla andra antingen jobbar och/eller är hemma hos kompisar. Älskar att vara heeelt hemma själv då och då. Det blir så rofyllt att vakna sent så att dagen redan är varm och solig, att äta en nästan segt lång frukost till sommarpratare i p1 (JAG HAR BLIVIT VUXEN!) och få en massa nya insikter därifrån, och bara pyssla och dona hemma. 

Vid två-tiden kom Karro förbi. Vi fortsatte att göra absolut ingenting (och med det menar jag att laga en supergod/fräsch kycklingsallad med avocado och mozzarella, samt slösurfa runt på feministiska/politiska hemsidor på nätet). Mot middagstid drog vi iväg till Amanda för lite drinklekar, mikrad halvbränd parmesanpasta och cath up's med Amanda och Johanna. Mys!  Det tog ett tag framför sminkspegeln (pisk på mig, ska sluta med den där skiten), men vi kom, efter ett antal ramlanden i jordiga diken, iväg till busshållplatsen, stan och utomhusklubben "Sommar!". Jag kände inte dans the rythm i kroppen, blev inte uppraggad, och var klart topp 3 sämst vid pingisbordet (och också topp 3 fullast), men jag var så jäävla pepp och hade sjukt kul! 

Däckade i Amandas säng efter funderingar kring vem som gått hem med vem och vad som gjorts under natten (det är meningen att det här ska vara oförståeligt). Under morgonen blev det paj och vaniljsås samt litervis med vatten till frukost. Buss från mörby centrum hem, bakis. Segt rullande hem från busshållplatsen med det där tänket om att "vad hönde egentligen, nu har redan en till dag gått i rasande fart, äsch lika bra jag går hem och degar i soffan". Ja ni fattar. Standard. 

 Foto från Sommar!s facebook. Okej så vi missade beer-ponget men vi hade sjuukt mycket bättre drag oa-oa!
 
Kan konstatera att toaletterna va små...
...men med nice art work. (tack ebbobebbo för inspon!)
 

Måndag 5 augusti (the twittermoment)

Kategori: Allmänt

Hellaaauuuu
 
Tänkte, att jag fotar ju inte så himlans mycket, men det kan ju vara trevligt när man tittar tillbaka i arkivet att ändå få någon form av bild utav vad jag gjort senaste tiden (även om den bilden väldigt ofta är suddig, sned och har ett finger med i hörnet). Och eftersom jag skaffat twitter (!), eller alltså jag skaffade twitter för kanske två år sedan, men gjorde min första tweet nyligen så tänkte jag skriva om det. Till hjälp hade jag min side-kick när det kommer till dagens teknik (hehe..) Lisa. Så därför tänkte jag för minnes skull visa hur det gick till. 
 
1. Åt en laxsallad. Stört god. Lisa åt äppelpaj och drack cider (fetto...). 
2. Blev mätt och belåten (som en hund?)
3. Tog lite misslyckade bilder (...eller många).
 
4. LYCKADES FÅNGA THE MOMENT PÅ BILD OCH TWITTRADE tjihooo. (jävla twitterjäveln snodde bilden från mobilen så kan inte uploada den, men finns i alla fall dokumenterad på twitter). 
 
Jag va glad och...
...Lisa posade
 
Så kan det gå. Nu ska jag bli big on twitter. #Yolo
 

6-10 augusti (effektivitet)

Kategori: Allmänt

Hello party people
 
Fick en impuls att åka till Skåne... so I did. Bokade flygbiljetten (kullaflyg med propeller FYI) några timmar innan jag åkte samma tisdagskväll. Ärligt talat var det faktiskt ett väldigt behövligt miljöombyte. Det hade gått ett tag sedan vi kom hem från Kreta och jag kunde känna hur rastlös jag hunnit bli av att sitta hemma i veckor och söka job/träffa kompisar då och då (tack gud att den tiden är över). Det blev alltså tre heldagar down under, fyllda med sol och inget bad (tå-doppande), en jävla massa badminton över tiometer höga telefonledningen med ebba, cykling, matmarknad, fönstershopping och goda middagar med gott vin. yeey. 
 
 Hahaha alltså denna bild x)
 
 
 
 Sötast i världen
 
 
 
Borde ha redigerat bilderna för att spegla verkligheten mer, men orkar inte

Blogging Jogging (= regelbundenhet)

Kategori: Allmänt

Ni vet hur man ibland totaaaalt ändrar sin syn på diverse saker? Typ inser att man tänkt fel. Alltså det här med bloggande... orkar inte... tar så sjukt mkt tid, innebär press från sig själv att om man väl lagt tid på att designa bloggen/gjort ett inlägg, alternativt fått en läsare så måste man fortsätta. Fett jobbigt. Men, VARFÖR HAR JAG ALDRIG TÄNKT PÅ ATT BLOGGA FÖR MIG SJÄLV? Så där som kända bloggare alltid säger att de gör, fast det gör de inte, för det är en slags kommersialism. 
 
Kollade igenom min och Lisas gamla blogg på www.souli.blogg.se (försök inte, lösenordsskyddad, suckers). Den är så jäääävla bra! Alltså jag garvade ihjäl mig första gången jag läste igenom den år efter. Vek mig bokstavligt talat dubbel, magen krampade och rösten blir hes av skratt. I det ögonblicket måste jag ha varit den mest nöjda bloggläsaren genom historien. Alltså ska jag blogga för mig, kanske framförallt för att det händer väldigt mycket i min vardag just nu (stora förändringar, stay tuned). Förvänta dock ingen logik. Inläggen lär komma upp en sidådär vecka efter det jag skriver om hänt/insetts/upprört folk, men ändå ha det datumet...
 
P.s. tack Lisa för din inspirerande blogg som fick mig att komma på idén att blogga för mig  http://lizamerk.blogg.se/
 
D.s.
 
(ni kanske undrar varför jag skriver den här ps/ds-grejen, det är för att jag precis lärt mig dem. **stolt**) 
 
Strandad i bloggträsket för all evig framtid... eller bara inklippt i ett megasats foto jag och emmy aldrig tävlade med i Viktor Rydbergs Fotosällskaps fototävling förra våren. 

Sköna bönor

Kategori: Allmänt

 

Debatt

Kategori: Allmänt

Läs den här artikeln.
 
SPOILER: Du kommer bli arg.
 
Känslomässig.
 
Besviken.
 
Upplyst.
 
Gissa hur många våldtäkter som anmäls varje år i Sverige? Tre tusen? Nio tusen? Njaaee... snarare en sådär 33 000 (2012). Samtidigt publicerar brottsförebyggande rådet (Brå) siffror på att bara var 5e anmäls. Det betyder alltså att det sker fem gånger fler, dvs. genomsnittligt 450 våldtäckter varje dag. Jag kallar inte det individproblem. Jag köper inte förklaringen "det är ostabila individer som kommit i fel kretsar", eller "det är invandrarnas fel". Fyrahundrafuckingfemtio varje dag. Det är 165 000 per år. Att män inte har rätt till kvinnors kroppar tycks vara självklart för alla, men statistiken visar annorlunda. Det låter drastiskt att säga att det finns en våldtäktkultur, men det är uppenbarligen så. 450. varje. dag.
 
Jag skulle gärna vilja veta hur självförsvarskurser, filmkameror och fler lampor lösa problemet? Eller som Jimmie Åkesson föreslår: pepparspray. Hur är det tänkt att pepparspray ska kunna ändra på kulturen? Är jag helt dum i huvudet om jag menar att problemet finns i strukturer såsom objektifiering av kvinnor i reklam, förminskningen av kvinnors makt och betydelse som sker i arbetslivet, samt faktumet att kvinnor som anmäler våldtäkt inte blir tagna på allvar? Såg att typ halva Sverige sågat Gudrun Schyman för samma åsikter i kommentarsfältet till youtube-klippet med debatten mellan Åkesson och Schyman. Jag kan inte fatta varför. Skulle väldigt gärna vilja förstå det resonemanget.
 
 

Det här med att skämmas

Kategori: Allmänt

Fick någon form av självinsikt igår. Sitter då hemma, det är sen morgon, med solen skinandes in genom det stora köksfönstret och skeden rörandes om i mina frukostflingor bland mango, jordgubbar och linfrön. Ur datorn kommer ljudet från Mia Skäringers sommarprat i P1. Hon beskriver sin smärtsamma uppväxt; utanförskapet, sorgen, skammen. Rösten är låg och fylld av sorg. Ljudet av fåglarnas kvittrande och sopbilens dunsande utanför mig tynar bort och jag märker att jag stannat upp att äta. Orden i hennes sommarprat stannar tiden för ett ögonblick. 
 

"Vi var en arbetarklassfamilj och hade fruktansvärt lite pengar. Man kan nog säga att vi var fattiga.  I slutet av månaden fanns inget bröd i kylskåpet, ingen mjölk och inget pålägg. Vi fick ofta åka till mormor och morfar och äta.

Jag fick lära mig att kämpa, längta, vänta. Jag fattade aldrig meningen då… Jag var alltid avundsjuk på alla med föräldrar som inte behövde bekymra sig så mycket för pengar, på de som hade stora fruktskålar hemma, fyllda med färska stora bananer och stora gröna äpplen. På de som kunde åka till kanarieöarna en vecka, köpa en dags skidkort på slalomveckan och hämtmat på fredagskvällarna. Så avundsjuk på de som fyllde frysen när glassbilen kom. Jag stod i fönstret och njöt av den där signalen, drömde att jag också skulle ha en liggande frys, full av mat och glass i källaren.

Jag tyckte så synd om mamma när hon tejpade glasögonbågarna för att hon inte hade råd att gå till optikern. Så synd om mamma när hon lagade tanden efter att plomben lossnat, med ett tuggummi. Så synd om farsan när han skramlade femtioöringar och enkronor i den platta plånboken för att jag skulle kunna köpa mig en glass tillsammans med mina kompisar. När han inte hade bensin i bilen och fick gå till jobbet i skor han limmat sulan på. Det gjorde ont, och ibland orkade vi inte ens skratta. Då skämdes vi bara och tittade ner i backen. Förminskade oss, gömde oss. Det var så synd att vi aldrig kände och blev varse vår egen styrka."

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/134898?programid=2071 (Lyssna på det! Vad du än gör, snälla lyssna. Det är fantastiskt bra och 45 väl spendarade minuter. Bäst ca 21 minuter in).


Ögonblicket hon slutar prata lyfter jag huvudet, ni vet sådär som man gör när hjärnar tänker i en hastighet av 180. Blicken landar på DN-tidningen som jag nyss slängt, lite slarvigt, framför mig på bordet. Bredvid den står den där té-kannan från NK som jag inte ens vet märket på, jag bara vet att den är av fin design. Jag lyfter blicken (heads up: det här kommer låta klischeigt) och plötsligt är det som om allt jag ser framför mig ser jag genom nya ögon; DN-tidningen jag tagit för given för att den "i alla fall inte är lika överklassanpassad (dvs höger) som SVD", bananerna i fruktskålen som jag tidigare  tittat på och tänkt "fan också, varför har vi inte nåt godare, typ melon?", eller pyjamasbyxorna som jag har på mig som jag tidigare blivit på dåligt humör av att se för att jag ångrade köpet. Såhär kan det se ut när man kommer till insikt om sina egna privilegier. På den här jorden har jag sprungit runt; köpt saker, ångrat saker, gillat saker, skämts för saker, slängt saker, hatat saker, konsumerat saker - i nittion jävla år och ALDRIG fattat hur upp-över-öronen-helt-jävla privilegiad jag är. 

Hjärnan går numera på högvarv där vid frukostbordet (undrar om det finns någon gräns för "kok-punkt" för hjärnan - för jag är så enormt arg på mig själv"). Jag tänker tillbaka på förra året. Jag och en nära vän reflekterar över hur vi ska kunna bjuda hem våra ännu mer privilegiade vänner från Djursholm till våra hem utan att riskera att framstå som om vi har det sämre ställt. "De har nog aldrig sett någon med så litet hus som mitt" sa jag och skämdes vid tanken på deras eventuella reaktioner. Det tog mer än ett år efter det innan våra vänner kom hem till någon av oss. Min vän ville ha renoverat köket först och jag pressade fram dagen då de skulle komma så långt som möjligt. 

Vid tanken på det skäms jag över mig själv. Har aldrig känt ett sånt själv-hat om jag gjorde där vid frukostbordet, någon gång förut. Mitt hus är hyfsat nytt, ljust, fräscht, rent, varmt, tryggt och helt. När jag var liten fyllde vi frysen med glass varje gång glassbilen kom, men jag blev sur på mamma och pappa för att jag inte vågade gå ut och köpa själv. Jag har aldrig haft ett hål tack vare den ständiga tillgången till fri tandvård och jag köpte ett par glasögon bara för att jag skulle kunna se glasklart när jag körde upp. Jag har ett jobb jag älskar, tiotals par hela skor och tillgång till en bil mina föräldrar betalar för att slippa åka kollektivt till jobbet. Om det en dag står 23,55 kronor på mitt kontoutdrag skulle min tillvaro inte förändras särskilt mycket. Jag skulle fortfarande ha mat på bordet hos mina föräldrar, ett eget rum med tak över huvudet, möjlighet att shoppa (presentkort ftw!), gå på krogen och annat kul. Jag skulle säkert till och med fortfarande ha tillgång till bilen, DN-tidningen och thailandsresorna på sportloven. Men jag skäms tydligen över mitt hus och min tillvaro framför mina kompisar från Djursholm?!

Jag ryser. 

Att födas in i medelklassen medför en trygghet som kommer att finnas där i vått och torrt. Oavsett hur långt man faller. Det är fan ovärderligt. Men samtidigt blir jag arg. För jag vet, att min reaktion är inte bara representativ för mig. Runtom i vårt avlånga land finns hundratusentals andra människor som inte ser. I vårat samhälle ser vi inte hur verkligheten ser ut för andra människor, därför att politiker inte kan enas om bostadspolitik, utbildningspolitik och klassfrågor. Samhället har aldrig varit så segregerat som det är idag. På sätt och vis kan jag förstå min reaktion, för jag möter aldrig den andra verkligheten. Att födas in i medelklass medför inget påtryckt ansvar att ta hand om andra, såvida man inte vill det, men man bär ett ansvar att förstå hur bra man har det. Glöm aldrig det.