ruedelamode

Att lämna en tråkig vecka bakom sig

Kategori: Allmänt

Vi är tillbaka på Gili! OCH vi har boende fixat för hela perioden! Hur bra? Har alltså lämnat en lite jobbigare vecka bakom mig. Förjäkla jobbig magknip och magsjuka (som iofs fortfarande inte är helt över), hörselgångsinflammationen från H-vetet, mer eller mindre död plats och en hemsk jul. Men faktiskt. Ledsen att jag är negativ, men den här julen var inte kul.
 
Försökte postea ett inlägg då men internet var inte på min sida. Tur det kanske för det hade nog inte varit särskilt trevlig läsning. Djupt is.... Spränghuvudvärk, kroppen tung som bly och ensam på ett hotellrum. Samma jul-musikvideo på TV om och om igen, en julmust, lite samtal med familjen och bilder från begravningen, annons och familjegrav som sällskap. Vitt trä, ljust rosa liljor och röda rosor. Kärleksförsklarande ord. Namn. Då ligger man under täcket och gråter. Fyfan. Julafton är en av ganska få dagar då hela familjen samlas. En dag att tanka på trygghet och kärlek till de man tycker om. Jag saknar farmor jättemycket. Julafton har alltid varit en av mina favoritdagar på året, men den kommer aldrig att bli densamma igen.
 
Oavsett vilket - aldrig mer en sån här jul. Ska låtsas som om den aldrig ägt rum och tänka att det är 365 dagar kvar till jul. Ooh! Vi gjorde alltså inte så mycket förra veckan. Nåt restaurangbesök och lite videos var väl det mesta vi producerade... Men denna veckan! På ons är det nyårsafton! Heeeeelt sjukt. 2015. Bring it on.
 
 
 
 
 
 
 
 

Mån 22 dec

Kategori: Allmänt

Tomt blad. Skriv-streck som blinkar. Jag har inte mycket att säga utom 1. Jag vill amputera mitt vänstra öra. Det gör svinont och är inflammerat  2. Jag vill återställa och näringsberika hela kroppen som är yr av vätskebrist. 3. Jag vill ha boende fixat på Gili T och 4. Jag vill tillbaka dit och att allt ska vara som förut.
Bilden ser härlig ut. Verkligheten är det inte.
 

Sön 21 dec

Kategori: Allmänt

"Hallå?" 
"Hallå?!"
"Jo, jag skulle säga att..."
"Hallå?..."
"Åaaaaaaaah alltså jag sparkar på det här jävla hotelleeet!!"
 
KUBU ANYAR, BALI. Klockan är 20.46. Ida ligger brevid mig i queen size-sängen och försöker skypea. I sängen brevid ligger Maria och läser på om Thailand. Vi väntar på hämtpizzan som ska ta en och en halv timme. Hotellets restaurang är stängd och man måste samsas med mopedister och bilar på vägen för att ta sig till civilisationen. Därav hämtpizzan. Det suger. Vi hatar i konsensus. 
 
Fucking skit-plats. Fucking skit-matförgiftning. Fucking skit-öra som värker sönder. Fuckar du med oss så fuckar vi tillbaka. Vi skiter i andra veckan här och åker tillbaka på vinst eller förlust till Gili. Inte tänker vi vara här över nyår trots att alla andra alternativ är fullbokade. Gatan får bli vårt hem om så måste, och alla fucking sjukdomar - de stannar här.

Nu kom pizzorna och jag måste springa på toa igen... Bye bye depp-mode. Imorgon uppsöker vi läkare och antibiotika, blickar framåt mot älskade Gili T och Thailand. Trevlig kväll folkens! 
 
 
 

Tankar från förra veckan

Kategori: Allmänt

Så nu sitter jag här på en kristallglittrande sandstrand, med vajande palmer och reggae-musik i bakgrunden. "Så..." Som om det här är slutet på någonting?... Det kanske det är. Ett år av slit och tung vinter i Norge mynnar ut i en paradis-explosion till belöning. Pjäsen är framme i mål. Spelet är slut. Pusta ut. Jobb, måsten och vardag är över. Allt pågående är över. Njut, nu.      
 
Jobb på tråkiga platser är över. Hög-intensivt plugg är över. Sparande i Norge är över. Allt det som var för lärdomarnas skull, för karriärmöjligheternas skull, för pengarnas skull, det är över. Nu steker jag istället i solen för brännans skull. Framgångsrik sen, förmögen sen, insiktsfull sen, brun sen. Lägg grunden nu. Lev....... sen?
 
Nej.
 
Det är här och nu allt arbete varit för. Paradisstranden på Bali. Drinken i handen. Solen. Värmen. Livet.
 
Det har varit höga insatser för en nu drömlik tillvaro. Lite för höga för att förstå att vägen dit faktiskt är över. Att det är nu man ska leva. Mål-linjen är passerad. Pusta ut. Njut. Ändra om i tankebanorna och flytta spelpjäsen till start. Starta livet och sluta jobba för "sen". 
 
Jag har svårt att greppa. Kom igen nu hjärna och ställ om.  
                  
Semester-mode, on.
 
 
 

Gili Trawangan

Kategori: Allmänt

Okej så vi har haft kanske roligaste, mest händelserika, konstigaste och mest kärleksfulla veckan på hela resan... Ligger nu bland vita krispiga hotell-lakan och uppdaterar internet-grejer eftersom internet är typ det enda som inte hänt. Vi är magsjuka, myggbitna, febriga och sorgsna över att ha lämnat en otroligt kul plats. Lång story, men jag ska försöka berätta.
 
För 10 dagar sedan lämnade vi Melbourne för Gili öarna (brevid Bali). Vi var alltså på den största ön, Gili Trawangan, i alla 10 dagarna förutom utflykter till andra här och där. När vi gick igenom biljettkontroll osv på flygplatsen insåg vi att en biljett ut ut Indonesien var tvunget för att få komma in. Det hade inte vi, och det var 30 min kvar till flyget skulle boarda för Bali. Stressbokning där... blev flyg till Bangkok den 7 januari. Får hoppas det blir bra!
 
Väl framme på Bali hade vi en natt innan morgon-båten skulle ta oss till Gili och vårt boende. Med tankenötterna på plats bestämde vi oss för att sova ute, i sofforna till flygplatsens starbucks medan regnet forsade vid sidan av taket. Vaknade några timmar senare med bokstavligt talat 1000 misquito-bites. De första två dagarna på Gili.... alltså fyfan vad jag mådde dåligt. Har aldrig haft sån klåda nånsin. Låren värkte och svullnade, det kliade ÖVERALLT och jag skakade av chock eller vad man ska säga. Hasade mig in till läkaren med gråten i halsen ett par dar senare, sa "this is KILLING ME!!!" och fick anti-allergiska tabletter. Blev bättre efter hand, men lite bett här och där kommer ingen ifrån på Bali.
 
Första dagarna var i alla fall jag mer eller mindre invalid, så vi gjorde inte så mycket. Låg i bean beds på stranden med världens godaste (och billigaste) smoothie i handen mest varje dag och försökte hålla mig från att klia. Åt färsk frukt och bananpannkakor på hostelets roof-top till frukost. Störde oss på världens mest irriterande tjejer i vårt rum som tände lampor och spelade musik på natten/gryningen. Vi hakade på en indones föralag att ta med oss på guidad tur med hans kompisar på vespor runt ön Lombok. Big mistake på den alltså. Först stekhet värme på båten dit, sen insikten om vespornas minimala storlek (1 indones + en av oss per vespa) och frånvaron av hjälm. Trafiken i Asien är sinnes och vesporna körde 100km/h. Alla som har EN hjärncell kan räkna ut att det inte är litr farligt att åka så. Fruktansvärt var det. Tillslut sa vi ifrån och samtidigt började det spöregna så vi tog bil istället. Vet inte hur fan de räknat men det enda vi hann med var vattenfallet på bilden nedan, lunch och bara en massa bilresande. Alla i bilen kedjerökte, sjöng på indonesiska och drack starkt risvin. Föraren inkluderad.
 
Efter ett par dar bytte vi place från stranden till poolen. Träffade då the lights of our journey där i poolen haha. Underbart härliga killar ifrån Holland som vi direkt blev vänner med. Vi gick inte ur den där poolen på sju timmar..... Vi sa att det är nog fan rekord... inte förrän vi allihopa gick ut för middag, drinkar och festligheter. Beer-pong, dans, skratt, lite fyllebråk, kärlek och vad som nu hände i havet, på stranden och i duscharna det stannar i havet, på stranden och i duscharna. Dagen efter hängde vi på stranden med drinkar och strandtennis, staplade ihop så många vi kunde på Oskars axlar och flöt runt. Livet på Bali på en pinne... Bestämde oss sen för att hyra snorkelutrustning hela gänget och drog iväg en bra bit i badkläder och sarong. Snorklade runt i vattnet, såg sköldpaddor och färgglada fiskar, tog massa GoPro-bilder, drack Bintang, myste och dansade runt i strandbaren till dunkande musik. Så härligt med mycket folk och blandad grupp! Härligheterna accelererade när vi beställde in tre grön-grumliga svampdrinkar att dela laget runt på. Spontan grej bara sådär va... Haha.
 
Första reaktionen var illamående. Jag kollade på Maria som såg blek ut i ansiktet och stönade att hon måste spy och sprang bort till vattnet. Kollade på Ida som höll sig för magen och sa att hon mådde illa. Vände huvudet till Remco som satt med armarna bakom huvudet, flinade och mådde prima. Kollade på Adrian som kollade på mig. Efter ett tag började käkarna domna bort och jag och Ida kollade på varandra med uppspärrade ögon "vadfan är det hääär?!?!?" "Vad har vi tagit?!?!". Illamåendet gick tillslut över och vem man än kollade på möttes man av bubblande skratt. Det bara välde upp. Kroppen fick fnatt och började skratta åt precis allting. Jag skrattade så att tårarna rann och magen värkte. Hela den långa vägen (som inte var så lång utan bara vi som gick fruktansvärt långsamt) tillbaka till hostelet skrattade vi. Typ som att man är full och sluddrar snackade vi "dtzhahadddttaa vilken planettsss är ddu på?...." "Tsss.... planeten.. den...din.. hahaha.... vilken... planet.. du ptåå?" En av killarna tyckte att hans ryggsäck förföljde honom och sa att vi skulle hålla koll på de som gick bakom oss. Det gick inga bakom oss.
 
Så vi stod och fnissade i nån timme vid poolen innan vi började känna oss bakis och gick ut för pizzas och drinkar (läs återställare). Fest under kvällen, jag insåg att jag råkat skaffa mig en passionerad pojkvän som hyrt en bungalow till oss på de här få dagarna, dansade med Ida och Maria på tomt dansgolv, Ida fick en dejt och vi + hollandkillarna rökte något som visade sig vara oregano eller grönt thé. Sådan dag, sådan kväll. 
 
Dagen därpå åkte vi allihopa iväg med en lite större båt på snorkeltur. En glass bottom boat, typ som en Long tail boat med massa people på. Den tog oss runt de tre Gili-öarna och lät oss stanna och snorkla utanför olika stränder. Olyckligt nog hade ett diarré-marathon sats igång för oss kvällen före, och båten var som en stor eka. Alltså ingen toalett på flera hundra meters avstånd. Bara hav och stränder en bra bit in. Fan vad jag mådde illa. Tror jag var sämst av alla oss. Helt plötsligt vände jag mig till Ida och bara "Det kommet nu! Nu! Måste ha en toalett NU!". Så fick kasta mig i vattnet, simma in till en strand, leta reda på en toa (dvs ett hål i marken och inget toapapper). Denna procedur upprepades tre gånger under de 5 timmarna vi var ute. Inte kul kan jag säga. Framåt kvällen varvade jag och Ida vem det blivit dags för att rusa till toan just nu, och diskuterade åkomman. Oskar som antagligen smittat oss präntade in en väldigt trevlig bild om hur det varit för honom i våra huvuden. Han hade dock blivit tvungen att äta antibiotika så vi får väl hoppas att jag och Ida får ett lyckligare slut än vad han fick. Än är det inte över, men nu har vi i alla fall en privat toalett så inte hela hostelet behöver höra på när man sitter och skiter ut en jäkla explosion. 
 
Papper att fylla i vid ankomst till Indonesien
Dinglande fötter på båten dit
Välkomst-drink
Gili Hostel!
Lunch på stammisstället (ett av 10 stammisställen..)
Primitivt, intimt, inga bilar.
Nedanför hostelet. Lava/smoothie-ställe-på-dagen
Beettttt
På väg ut..
Får favvo-bar med superbilliga drinkar
De är inte så noga med engelskan här..
Idas no woman men die-stalker som älskade hennes spaghetti-hår
Cykeltur runt ön i stekande sol
Cykel-stopp
Underbara smoothies
Jag och Idzz spelar boll med några på en hotell-resort 
 
Vid hostelet
Before-svampen, innan ryggsäcken bakom blev ett problem haha
SmittospridarN 
Jag vill vara med på bild (?)
Kvarter på Gili Air (lunchstopp på snorkeltrip, aka området att springa runt och leta toa på efter att ha simmat iland från snorkelbåten).
Toa?
Beachen kvällstid
Whats your favorite position-stället
Älskade pool
Timme 1 av 7....
Fishspa, manikyr, pedikyr och massage
Nattlig matmarknad
 
I regnskogen
Vi såg inga tigrar (:p) men apor, tuppar och en mango
 
78m högt vattenfall (!)
Älskade bar...
Lämna lite av sig själv på hostelet
Hejdå.. (buhu....)
 
Men! We will be back! (Mest för att vi hatar stället vi är på nu, och älskade stället här ovan).
 
Så kär man kan bli.
 
 
 
 

Vi är på Bali!

Kategori: Allmänt

 

Helgen

Kategori: Allmänt

BÄSTA HELGEN! Marknad, storfika på typ-Ladûrée utomhusbio i solnedgången och omtalade Stereosonic med förfest Sverige-style. Kan det bli bättre?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Melbourne/St. Kilda

Kategori: Allmänt

Yo! Jag ska försöka hålla en muntrare ton, som jag numera alltid försöker. Fasaden målas på. Vi har nu varit i här i ca 2,5 veckor. Alltså på nuvarande plats.
 
Var? Melbourne.
 
När? Från 16/17 nov till nu. Mycket har hänt, mycket negativt, vilket har lett till inaktivitet i alla fall för mig. Därför går tiden väldigt långsamt. 
 
Vad? Hipster-attityd, Berlinkänsla, öl, rooftop-barer, god mat, proppade gator, trams, begåvade gatumusikanter, bästa hostelet med gratis crêpes och guided tours, grafitti/street-art, Fitzroy, vintagebutiker, Bingo, Slutdestination rättspsyk, 
St Kilda, Luna Park, förfärligt svett/avloppsstinkande källardorm, billiga coctail-jugs, en stulen väska på stranden, maaassssaa fix, dilemma-skype (åka hem eller inte????????), sorg och bortgång, minnen, tända ljus i kyrkan och en hel del tystnad.
 
Hur? Gåendes på stan med shopping på agendan (mycket i terapeutiskt syfte) dag efter dag efter dag efter dag, sittandes i kvällssolen i trädgården utanför state library tittande på dansande drogisar, vandrandes genom korridorerna på Greenhouse med gråten i halsen och sorg i hjärtat, strosandes på marmorgolven i de finare varuhusen med julmusik i öronen för att få en förnimmelse av hemma (ja, jag har insett att jag spenderat så mycket tid på NK som barn, att det är hemma för mig), eller gråtandes på någon offentlig toalett någonstans. Jag har en tudelad relation till Melbourne. Staden har potential att bli en favorit, men min vistelse här har varit allt för tuff och ensamhetskänslorna och hemlängtan har legat som en blöt filt över tillvaron. Nej jag har definitivt inte bra associationer till Melbourne. 
 
Vem? Inga längre relationer här faktiskt.. så att säga. Vi har inte träffat så mycket najs folk här egentligen. Förutom en bekant från hemma, jättetrevlig personal på hostelet, nåt engelskt syskonpar hit eller dit osv.
 
Varför? Frågar mig lite det just nu... varför är jag här? Varför är jag inte hemma just nu?... Jag vill försöka njuta av tiden vi har här, för staden har som sagt mycket jag tilltalas av, men jag känner som sagt ingen connection. Än... Det kanske kommer. Imorgon ska vi på utomhusbio i alla fall, och i helgen på Stereosonic. Det borde bli fett!
 
So long
 
 
... efter ett hjärtskärande besked. Mat lindrar alltid.
På Sealife
Bästa stället!
Vi flyttade ut till St. Kilda en vecka (lite som Bondi är för Sydney fast mindre exklusivt och mer skumma människor).
Mycket snapchat, eller om man vill kalla det desperat kontakt med vem som hemifrån.
Fest på G
 
Mer fest
Mycket slöhet, tom på energi och motivation, därav mkt läsning
Unna sig - det är ju fan jul snart... helt sjukt!
En av alla mysiga marknader här
Nattmarknad
 
State Library / Museum
Tram'en
 
 
Mycket, god, take away
Kanske världens mest "anrika" H&M. Massa vändor dit!
Billigaste hamburgaren här är inte mkt till burgare...
Sliten på St. Kilda Beach
 
Tillbaka i city
Utsökta Pinxtos (tapas)
 
 
 
Mer fezt
 
Se pingviner i solnedgången i St. Kilda
På mysiga arabisk-aktiga gator i city
Äta, försök till att grilla, osv på takterassen till hostelet
Wunderbart!
 
 

Acceptera är omöjligt, glömma är möjligt

Kategori:

Senaste tidens tankebanor har varit så konstiga.

Jag drömmer om barn. Den som känner mig vet att jag inte vill ha barn på i alla fall 10 år. Nu tänker jag att det hade varit underbart. En liten flicka, med brunt yvigt lockigt hår, som springer omkring. En liten flicka som heter Elsa. Efter min farmor. Så måste det bli.

Jag tänker på landet hemma i skärgården. Stora vida tomter och doften av lackat trä och båt. Hur jag längtar så det gör ont, men samtidigt gruvar mig för hur nästa möte kommer bli. Ingen kommer att möta mig i stentrappen, iklädd gröna alldeles för stora stövlar, men som är "föör jäkla snygga". 

Jag tänker på mig och Klara, min bästa barndomsvän. Vi äter riskakor och hjärtan, potatisbullar med hallonsylt och spelar in egen film. Vi klär ut oss i rosa bombarjacka, stickad sjömanströja och gamla nylonstrumpbyxor. Vi delar samma morföräldrar, temporära föräldrar för sommaren, trots att vi inte är släkt.  Och deras saker är våra saker.

Jag tänker på doften av linoleumgolv, salta pinnar och antika möbler. Lägenheten i Nybohov som jag spenderat så fruktansvärt mycket tid i. Ett steg över dörrtröskeln, ett steg in i ett annat hemma. Den första synen; mässings-garderober och papyrusmålningar på gubbar i 1700-tals peruk. Jag vill plötsligt dit.

Jag tänker på julen. Det lilla mysiga huset i Akalla. Halm-klädda väggar, röda dukar, tända ljus och mjuka soffor med snö och mörker på andra sidan fönstren. Jag och farmor som båda satsar på köttbullar, men äter minst av alla. Tre köttbullar var kanske. Jag vill innerligt tycka om gravad lax för att hon gör det. För att de vuxna, kloka gör det. Efter middagen "Äär det han den där som tycker om att dofta på blommorna igen". Vi ser på Kalle Ankas jul, och jag sitter alltid brevid henne.

Jag tänker att julen aldrig kommer bli sig lik igen. Jag kommer aldrig mer känna att det är jul på riktigt. Jag saknar henne så mycket och jag är fruktansvärt rädd för att glömma.