ruedelamode

VAD SÄGER VÅRA CHOKLADKALENDRAR OM OSS?

Kategori: Allmänt

Den inneboende amatör-hobby-psykologen i mig brukar visa sig så fort tillfälle ges. När Maria press-releasade att hon hade presenter till oss med sig från Sverige, chokladkalendrar, dök den upp igen. Det nyfikna barnet i mig ville ändå hitta en koppling mellan Maria och omslaget på hennes (Minnie Mouse), mig och omslaget på min (Spiderman) samt Ida och omslaget på hennes (Cinderella). Det nyfikna barnet såg potentialen i att överanalysera våra julgodisar. Känner dock att jag måste spara på krafterna till att söka jobb och inte ge efter för någon tendens till överanalysering, därför tog jag output’en nedan från vår allas älskade google. Så upp till bevis om du valde rätt kalender till rätt person Maria!

Crazy or not, let’s give it a shot

 

MARIA MOUSE

Minnie Mouse sägs vara peace-loving, tycka om prickigt och ha en förkärlek till outdoor gardening. Uppenbarligen har här alltså valts kalender med omtanke, och identifikations-faktor.

"Ever since she and Mickey was an item, she has been the target of kidnapping. Even though Mickey comes to her rescue, she deeply fears being kidnapped and Mickey will never be able to find her again."

Så det är Mimmi-pigg du är innerst inne, Maria? Dina erfarenheter av Disney-skurkar förklarar alltså varför du alltid dyker ner i sängen när du ska sova, adrenalin-kickas i mörker och spriiiinger iväg när motherfucking cock-killen är i köket ;) 

 

SPIDER SOFIA

Enligt populärkulturen har spiderman en särskild förkärlek för att förtära pesticider eller allmänt onyttiga saker, har ett spider-sense till problem, samt tilltalas av udda beklädnader.   

"Before the radioactive spider bite, Peter Barker (spiderman) was a gifted academic student, with considerable expertise in many fields such as chemistry, biology, physics, and advanced technology..... Until the day of högskoleprovet showed him otherwise."

Slående likheter.

 

CINDERELLA-IDA

Som Cinderella själv skriver på sin hemsida, har hon tre främre egenskaper; caring for others, vilja att upptäcka världen och emotional strength. Mellan kalenderägare och kalenderprincessan finns alltså tre lika av tre möjliga?

"She did not keep her eye on the clock, and when she looked, she realized that 12:00 was swiftly approaching.  Cinderella knew she must get home before the clock struck 12, so she was forced to run, leaving the Prince confused and sad. The only clue she left to her identity was a glass slipper, which fell off her foot as she ran down a flight of stairs."

Hur var det med det där - handla först tänka sen…?  Visst finns en likhet, och visst har det tappats en del saker i ruschen och duschen.  Är någonting svårförklarat har också både prinsessan och chokladkalender-innehavaren tendensen att uttrycka sig tydligt: Biibbideeee-bobbidyyy-booooooo-dohoooo.

 
 

Bergen-style

Kategori: Allmänt

Vill ha på mig. Varje. Dag.

OH HAPPY DAYS

Kategori: Allmänt

Fyra dagar i tillbaka till verkligheten. Som förväntat hade jag nog undermedvetet reflekterat ganska mycket kring hur det skulle kännas att vara tillbaka hemma. Åtta veckor av en plötslig ny tillvaro i Norge blir som en bubbla. Bergenbubblan. Som en sån där kristallkula med snö i som man skakar, där de små gubbarna precis som oss bara är en del av bubblan och inte egentligen tänker utanför boxen. Precis innan hemfärd hade vardagen börjat bli just så. Ganska inside the box, ganska per automatisk. Inte tråkig, utan fortfarande lika spännande, men mer mekanisk och med mindre närvaro. Troligtvis med på grund av enformiga städjobbsjäveln... Att komma hem till Täby/Stockholm förväntade jag mig därför skulle kännas som att enkelt ta vid där man slutade i september.

Å ena sidan var det så, å andra sidan inte. Då och då, när jag talade om Bergen, refererade jag till det som ”hemma”. Saknade det lite grann också. Känslan av att komma hem till Stockholm var lättande, men också annorlunda eftersom jag inte kände mig lika hemma som jag gjort åtta veckor tidigare. Fortfarande hemma, men inte lika. Om mitt hem i Stockholm varit 100 % hemma då, är det kanske 90 % nu. Bergen är nu en del av kompositionen. Händelser och känslor som passerat i Stockholm medan jag varit i Bergen, har jag inte varit delaktig i och kan inte relatera till som om jag varit där. Alltifrån den första snön eller Stockholms-företeelser i nyhets-storlek, till Ebbas skolupplevelser eller vänners jobbångest, når mig senare eller genom mellan-led. Det får hemma att kännas som några procentenheter mindre hemma. Men för att öppna en ny dörr, får man stänga ett fönster, som man säger. Täby är fortfarande hemma, men har gett plats för allt nytt som händer i Bergen. Tio procent av hemma är det som numer är vardagligt i att bo hemifrån i centrum av en ny stad, med nya vänner (wihoo!). 

Hemma, Täby-hemma, var i alla fall riktigt jäkla najs! Kanske mest ur mat -och umgängessynpunkt. Lite bilder:

Middagsbesök på restaurang AG som inhyser Stockholms, i särklass, bästa kött och trendigaste människor
Kan jag alltid få äta gateaus valnötsfbröd med västerbottenost, yoghurt + bär, rött thé och färskpressad juice?
Flertalet fika och samtal i timmar på espresso-house med vänner. Såååååå mysigt
Väldigt fin vy under flygresa tillbaka till Bergen
 
Väl hemma i Bergen, möttes vi av en otroligt instängd lukt i rummet. Efter att ha öppnat båda fönstrena, "installerat" Smirnoffen, den kubanska rom'en, vin-boxen och cidern till en sprithylla samt städat upp lite kring våra nybäddade sängar, blev det otroligt mysigt igen. Som pricken över i hade Maria med sig presenter till oss. Chokladkalendrar till folket. Askungen-tema till Ida, spider-man till mig och retro mimmi-pigg till sig själv :) Finaste tavlorna evaah. I veckan åker vi till IKEA och köper julmust, så är julen officially här.
 

Dagens riktiga norska namn: Jörn (hint lisa!).
Dagens norska skillnad:när svenskar försöker snacka norska låter det någorlunda norskt. När norrmän försöker snacka svenska, låter de som A-lagare med gammelsöder-dialekt som fastnar på vokalerna. "Jaaag kååmmer fråån Sveeeeeeeerjjeeeeee". 

 

 

Vecka Ochos

Kategori: Allmänt

(Gud, känner hur cravings för tacos smyger sig på när jag skriver rubriken.)
 
Meningen var i alla fall att summera vecka 8. 
 
Detta var ju alltså veckan innan, eller samma vecka som vi på fredagen åker hem för semeeessteeeeer till Sverige. Plus högskoleprov. Var ju mestadels därför vi skulle åka från första början. Givetvis präglade det här veckan i fråga, med otåligt och motvilligt plugg inför provet, extra mycket mat att äta upp inför hemresa samt fix hemma med städning och dylikt. 
 
Mini-bild-bomb (vad blir det? bildsmällare?) :
 
Manade på Ida och Maria att klippa mitt slitna hår. Deras väl valda taktik, varannat klipp, fick resultatet ovan. Tumme upp.
God mat att förbruka innan hemfärd
"Städning" och välförtjänt fika på Café Opera
 
Och så SISTA passen evaaaahh på städjobbet. Så jäkla skönt. Kunde inte ha rundat av arbetsdagarna inför hemresa på ett bättre sätt. 
 

Work work

Kategori: Allmänt

Inom namnet Bergensklinikkene ryms fler attribut än bara faktumet att det är en klinik. Till exempel - det ligger i Bergen. Staden jag bor i. På ett mer intrycksbeskrivande plan kan även ord som rus-behandling, patienter drogmissbruk och läkare användas. Här behandlas patienter vars relation till alkohol, gambling, amfetamin eller heroin inte är särskilt sund. Här utförs urinprover och hälsoundersökningar dagligen.

Platsen associeras troligen av många med en mörk avskild byggnad, högt belägen bland höstfärgade löv och nakna träd, i utkanten av byn. Det är som om byggnaden talar till de snabbt förbipasserande fotgängarna: våga inte sakta ner stegen, detta är inte en plats för människor. Innan jag började arbeta på verksamheten, gick även mina tankar åt det hållet. Det är ett skitjobb, på en skitig plats.

Visst var det så, men det var ändå inte så illa som jag befarat. Tänkte för min egen utvecklings skull (som tjänat mycket på det här jobbet), sammanställa en liten lista med förutfattade meningar vs. verklighetens facit.

1)    

FÖRVÄNTAN

Den dominerande typen av människor skulle vara trasiga trötta kroppar, urholkade av heroin. Sådana där med stripigt hår och grå hy, som går på kryckor och skakar av smärta från kroppens skrik efter mer preparat. Tänk Britanny Murphy i Don’t say a word.

FACIT:

Majoriteten av klinikens patienter var oerhört trevliga, öppna och närvarande människor. De klädde sig i jeans och t-shirt, dukade middagsbord, kom hoppandes med glädjande kommentarer till sjuksköterskorna och intresserade sig för min svenska bakgrund. Dessa människor är precis som du eller jag. Alla samhällsklasser finns representerade, med den gemensamma nämnaren att de fattat två eller tre mindre bra beslut. Alternativt fått en mindre bra start i livet. En och annan söndertrasad Brittanny Murphy på kryckor, checkade dock in. Jag hyser stort intresse för inblick i andra världar. Dessa syner var verkligen det. 

2)     

FÖRVÄNTAN:

Fasansfulla bårhus-liknande lokaler. Inga fönster, källarplan, tvångströjor och unken doft från desinfekterade platshandskar. En atmosfär likt filmen Gothica.

FACIT:

Väldigt ombonat. I köket fanns flera dagstidningar, matvaror och hembakta brownies framdukat. En doft av kaffe, och nybakat bröd. Hemtrevliga gardiner, soffor, hundratals filmer och privata sovrum med garderob, fåtöljer och fluffiga täcken. Läkarrum, tandläkare, gym och psykologmottagningar på plan 3.

3)     

FÖRVÄNTAN

En vedervilja och fysisk motkraft mot att kunna gnugga den ingjutna smutsranden i badkaren och skrubba använda sovmadrasser. Vag kräksmak vid tanken på att rensa smutsiga toaletter.

FACIT

Första dagen rengör jag handfat utanför männens toaletter, när mina öron registrera att någon kräks inne på toaletten jag precis ska städa. Inne på andra toaletter finns en så vidrig stank att den är nästintill näsbedövande, eller kanske kväljningsframkallande. Men det är faktiskt inte så farligt. Allting är relativt. Allting är vänjbart. Att städa toaletter, sanera patientrum och rengöra köket görs efter en dag utan en tanke på att det skulle vara smutsigt. Det är bara ett görande. Efter ett par dar sker det per automatik. Inga problem alls.

4)     

FÖRVÄNTAN

Det skulle vara ganska långsamt och väldigt enkelt. Hur svårt kan det vara att städa? Hur mycket press eller prestationskrav kan det finnas i samhälles lägst ställda yrke?

FACIT

Ingen egentlig press, absolut inte. Men ändå ett bestämt mått på hur mycket som ska städas under dagen. ”Idag tar du etasje 3, 1 och 5. Att såsa runt och inte göra någonting duger alltså inte. Samma sak med att ta extra lång lunch. Att rengöra en tredjedels klinik må verka enkelt, men det är lika mycket ett jobb som vilket annat. Missar och tabbar görs även här. Till exempel som att inte byta rengöringstrasa mellan två patientrum (viktigt viktigt!) eller som att råka komma åt alarm-knappen när man skrubbar sängen.

5)     

FÖRVÄNTAN

Medelsvenson-jobb, riskfritt och med outtalade trygghetsgarantier.

FACIT

På kliniken behandlas människor med tiotals år av missbruk bakom sig. År som präglats av omgivenhet av medmissbrukares smuts, sjukdomar och innötta nålar. Att rengöra läkarens mottagningsrum med baktiere-nedsmittad brits, urinprover som vittnar om potentiellt positiva resultat för HIV och special-preventerad förvaringslåda med blodprover är inte en dans på rosor.

6)     

FÖRVÄNTAN

Timmar i ensamhet och återkommande sting av uttråkande.

FACIT

Flera av mina medarbetare, som jag i likhet med mina förväntningar oftast inte arbetade tillsammans med, lyssnade på musik. I samma veva som jag påbörjade jobbet fann jag intresse för både Michaela och Dashas samt Alex och Sigges Podcast. Den senare, blev ett sätt att nästan längta till jobbet, för att lyssna till nästa avsnitt. Att arbeta ostört till ljudet av klocka hobby-teorier, rappa skämt och inspirerande ord var faktiskt inte så dumt. 

 

LA GRANDE PREMIÈRE

Kategori: Allmänt

GLÖMDE SHARE'A!! FÖRA VECKANS HIGH-POINT ÄR HELT STÖRT JÄVLA FANTASTISK (med Bergens mått mätta, så är inte säkert att mer välbergade Stockholmare - läs, typ alla jag känner hemma - men det skiter jag i, för det här är heeeaaveeen här)!
 
I och med att vi lever på en budget här, eller alltså vi har inte någon bokstavlig budget (har ingen budget-koll alls just nu faktiskt..), men vi lever snålt. I och med det i alla fall, så har vi ju börjat samla på oss en del recept på billig och prisvärd mat. Cash is not king. I am the king, of budget. Alltså tänkte jag börja dela med mig av lite recept som faller inom just kategorin Budget. Först ut blir min absoluta favorit, gourmet-Brie-mackan.
 
Ingredienser:
Färskt bageri-bröd (gärna valnöt eller lantbröd)
Brie-ost
Sallad
Soltorkade tomater
Avokado/guacamole
Philadelphia vitlökssmak (aaasgod!)
Rödlök hackad i ringar, typ
 
Tillberedning:
Lägg ihop allt på en skiva bröd, med brien längst ned. Lägg på en annan brödskiva som lock. Smörstek mackan, med allt innehåll i, likt en bruschetta. Ät på stört.
 
Pris: 17 NOK = ca 18,4 SEK (är dock troligtvis myyyyyyycket billigare i Sverige). 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vecka... (vad är det?) 7?

Kategori: Allmänt

Hello party peeps
 
Ytterligare en vecka har gått! Jääääävlar vad tiden går fort alltså... Veckan i stort, har mest bestått av jobb. Går ju nu mer eller mindre upp mellan 05.00-06.00 varje dag, för att ge mig ut i kylan/mörkret/regnet på väg till Bergensklinikken och alla smutsiga toaletter. Yeey. Har alltså inte så mkt att uppdatera om, förutom att vi tar en trip hem till Stockholm på fredag wihoooooooooo
 
Här är lite bilder som summerar veckan i fråga.
 
Matlådeinnehåll/lunch (i matlåda). Samma vaaaaaaarje dag
Eftermiddagar/kvällar, post-jobb, präglade av tung trötthet och allmän-stök i rummet
Förrrrbannade jobb dag ut och dag in...
Mot helgen blev det bättre, med mysiga middagar...
...god mat....
...och fina solnedgångar.
 
Dagens riktiga norska namn: Glen-Elvis
Dagens norska skillnad: Norge exporterar absolut noll bra musik. Bäst de lyckats med är Ylvis "The Fox".... 1-0 till Sverige. 
 

DET ÄR SOL I BERGEN IDAG!!

Kategori: Allmänt

 

This is how it's done

Kategori: Allmänt

Aå blev det utgång igår, yiihaaaaa
 
Ida instagrammade det som "Göra Bergen, volume 52395321". Känns typ så. Nu har vi ju ändå kommit in i lite rutiner här, har lite folk här och där som vi träffat förut osv, så naturligt sett börjar traditionerna ta form. Vi har alltså efter alla dessa utgångar, hittat våra strategier för en lyckad kväll/natt. Ett pree-party koncept som fungerar every time. Se och lär.
 
Börja med att bli dunder-taggad. Att hoppa i sängen, till exempel, är en bra metod
 
Känn efter. Har du inte slagit huvudet i taket, är du nog inte tillräckligt taggad. 
 
Fyll på med energi. Det är viktigt. Äta bör man, annars dör man.
 
 Allting har har alltid konsekvenser. Glöm inte att skydda dig.
 
Se till att ackumulera ALL dricka. I det inkluderas den utspillda vodkan som i regel befinner sig på bordet.
 
Ta en sista titt i spegeln. Gör inte som vi, kom ihåg att det är utsidan som räknas. 
 
Idag skrotar vi dagens norska riktiga namn, och dagens norska skillnad (för jag kommer inte på några). Istället får Dagens citat träda in som substitut. Det fälldes av Ida, vid trafikljusen/övergångsstället i kylan omkring kl. 00.30. "Det är fan varmt att krama ihop sig två personer.Två människors kroppsvärme är totalt 74 grader, Alltså... skaffa en pojkvän och du är i Thailand". 
 
True that.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

En kärleksförklaring

Kategori: Allmänt

Kära mat,
 
Du som alltid finns där för mig. Jag kan inte nog beskriva de känslor jag hyser gentemot dig. Du får mig att ta mig igenom livstunga ögonblick, ger mig motivation till att träna och ta tag i mitt liv. Din närvaro stärker banden och gemenskapen mellan de som står mig nära. Du ger mig energi och styrka. Du ger mig ångest samtidigt som du skänker mig tröst, de mörka dagar då allt går åt helvete. Min relation till dig kommer alltid att vara tudelad. Jag kan inte leva utan dig, saknar dig alla de gånger jag inte håller dig i handen. Känslan, svartsjukan, som fyller mig när jag ser dig i någon annans famn, skär ett hål i mitt hjärta. Min addiction till dig är också det som hämmar mig, ty jag har inte förmågan att fokusera när du står där, blottad framför mig. Saknar dig av hela mitt hjärta och vill spendera resten av mitt liv i din närvaro. Jag ska aldrig mer ta dig för given.
 
 

BLOGG-TIPS

Kategori: Allmänt

Tänkte skriva ett koooooooort inlägg nu (höhöm, som om jag kan skriva kort lix?...) eftersom jag jobbar så fruktansvärt mycket just nu. Var tvungen att gå upp kl. 05.05 idag för att promenera iväg till den där jävla jobbjäveln. Hej busy businesswoman! (Jobbar som städare nu).
 
I alla fall, det jag skulle skriva: Vet ju att ni får inläggsabstinens efter mina högkvalitativa och politiskt akademiska inlägg. Därför tänkte jag vara snäll och underlätta ert kämpande. Tips, läs mina favorit-bloggar. Utan inbördes ordning.
 
1.
 
 
 
 
 
 
 
 

GIRLS

Kategori: Allmänt

Har en till inspo-källa på hyllan. Faaaaaaaan vad jag diggar den här stilen! Jemima Kirks karaktär Jessa Johnsson i Girls har fabulös smak in clothing. Nytänkande, annorlunda, avant-gaaarde.  
 
Lyckades bättre med det här collaget.. Vetifan vad jag gjorde för skilnad, men powerpoint ÄR ett bättre program än paint. 
 
1. Lindex 2. H&M 3. Gina Tricot 4. H&M 5. Mango 6. Viveke's 7. Bikbok 8. Lindex (129 kr!) 9. Brandy Melville (ny på Kungsgatan) 10. Bikbok 11. Mango 12. Bikbok 13. H&M 14. Gina Tricot, 15+16. Viveke's 

R & F

Kategori: Allmänt

Heeeeejj!
 
Alltså jag har ett eeeeeeenormt överflöd av inspiration när det kommer till dressing (dreeeesssing, som i kläder, inte salladssås). Hur som helst så har jag ju inte pengar att göra någonting av min enorma inspiration. Så tänker att jag kör ett eller två inlägg med collage istället. Namnet på den här bloggen har ju ändå med mode att göra. Fan vad jag hatar ordet "mode". Tänker på en blåst bimbo som ba Jag vill syssla med kläder och mode när jag blir stor, alltså mode för chihuahua-hundar. Modeee
 
Anyways. Coolaste tjejerna i stan är helt klart Rebecca & Fiona. Eloge till er för grymt politiskt engagemang, musik och inspo i ALLT.
 
(fint collage va? Allting fuckades upp i redigeringsprogrammet - läs paint - men orkar inte göra om det... Jag har ett liv liksom). 
 
1. H&M 2. Monki 3. Weekday 4. Buffalo De 5. Estradeur 6. Mango 7. Topshop 8. DJ Headphones 9. Kenzo 10. Adidas 11. Vans 12. Shirtstore 13. Gina Tricot
 
 

Listen up

Kategori: Allmänt

Såg ett supermega-bra citat för några dagar sedan, kopplat till rådande vikt-hets. Klippte in det i en gammal bild, för det här ni - det är nåt att arkivera i minnet. Big like på den.
 
Den som är tok-tjock är snygg. Den som är tok-smal är snygg. Alla är snygga. Så kan vi bara sluta bestämma att alla måste rymmas inom den pyttelilla definitionen av "lagom". Deal?  

EXODUS

Kategori: Allmänt

En kväll. En klubb. Ett dansgolv.

Det är myllrigt, högljutt och hektiskt. Det dunkar likt röster som talar till en i sömnen. Strålkastare och nattklubbsljus sveper över det dunkla rummet, så snabbt att två par ögon inte hinner med. Allt är en aning diffust. I lokalen trängs bronzade ben och mörka jeans, tillsammans med nystrukna skjortor och kortkorta klänningar. Tjejer som killar, kvinnor som män, trängs för att svepa ändan. Händer slängs i luften, höfter gnids mot varandra, och ett och annat par blir intima. Det är mörkt, allt från människor runt i kring, till kristallkronorna i taket och den tunga mörka sprithyllan upplevs upplevs berusat. Det är lördag natt. 

Känslan av ett böljande bubbel i kroppen finns hos oss alla tre. Tar sig till uttryck i form av plötsliga hysteriska skratt, abrupta ryck till danssteg och snabbt handlande innan tanken hunnit ikapp. Jag ser mig själv, som utifrån min egen kropp, rycka tag i två killar som står och pratar, ser uttråkade ut. Från this moment on, ter sig personligheterna på dansgolvet under natten, allt märkligare och märkligare.  Under tiden småtimmarna smyger sig på, förhåller vi oss rytmiskt med diverse oklara/fysiskt egenartade/bamse-stora/småpojkssnälla/mentalt galna/överexalterat glada/höga/mega-trevliga/på'iga prissar. Rangen av personligheter är så fascinerande att jag helt sonika, måste redogöra dem.

1. The Blockers

Två killar som dansar med oss, men helt TOTALT BARA med varandra. Center of attention, mitt i "ringen" av oss. Alltifrån bug och snurrar, till swagit ass-shaking  och juckande mot varandra på golvet, samtidigt som de stoppar upp våra rörelser. Heeeelt galet mycket energi och snabba moves, shake it! Shake it! Shake it!  Blockerar på alldeles ett säreget sätt, the Blockers.

2. Den tyska gay-hipster-folkdansaren

En av de två killarna jag drar upp. Av den rang som anser sig själva vara sjukt coola och överlägsna pga. sin hipsterstil. Tveksam at first, men hänger sedan ändå på oss. Kul att personen i fråga tar det sjukt lugnt och nästan mest verkar tycka att vi försöker så mycket. Till slut, synnerligen förvånande tar han sig till slut i kragen och släpper loss. Väldigt feminint... Jajaja, alltid kul att dansa med en gay hipster i folkdräkt, typ. 

3. Den inbjudande blatten

Den där typiska mörkare killen, som tillsammans med sina bro's egentligen hänger på typ plattan/Rinkeby-centrum eller i en bakgränd tillsammans med två kilo kokain. Dessa tar uttrycket PÅ till en ny nivå. Kul för er att ni har rolgit, men mindre kul för oss att få det här facet upptryckt i ansiktet vart jag än vänder mig. Vänder mig bort. Huvudet poppar upp.Vänder mig till höger mot Maria. Huvudet poppar upp. Går bort till ett annat gäng som står och dansar.Huvudet poppar upp. Går ner till ingången. Huvudet oppar upp. Inget illa menat, och inget med ursprung att göra (verkar bara som att de här har en gäng-kultur av att vara mer PÅ), men alltså... fatta hinten.

4. Den desperata drink-köparen

En av killarna i ett gäng frågar om vi vill ha en drink. Han ser rätt pank ut, är typ 18 bast och jäkligt osäker. Så vi responderar "nej tack, det är bra". Han blir sjuuuukt osäker, vet inte vad han ska säga, men fortsätter att dansa med oss kvällen lång (observera, han dansar med oss, inte vi med honom). Han vill uppenbarligen fortfarande bjuda oss. Det syns genom non-endless konstiga blickar och hand-gester, natten lång. 

5. Frankenstein

Han som dansar där uppe, två huvuden över alla andra. En grå slank och benig kropp med ett lite fyrkantigare ansikte. Franskenstein var väldigt på, stundom med mig, stundom med Ida eller Maria. Stela movents var det också. Hej Frankenstein, om du läser det här, vill jag meddela att jag gärna tar en svängom med dig igen på allahelgonna-helgen!

6. Mosande maskinen à la Saw

Helt plötsligt, mitt ur ingenstans, dyker en ENORM kille upp i ringen av killar och tjejer vi just då dansar i. Han är både stor, bred och stark. På något mystuiöst sätt slingrar sig hans långa armar hela vägen runt oss och en kille till, och de liksom sluter sig. Mer och mer. Det är som en snara som krymper i omkrets. Helt på riktigt. Snaran runt oss blir tajtare och tajtare, och det gör så jääävla ont. Saken blir ju inte bättre av att han samtidigt i den här krympande snaran till kram, pushar på hela klumpen av oss och hans armar, att snurra. Alltså, blir åksjuk bara jag tänker på det. En jäkla Saw trap, death machine som ökar sin kapacitet parallellt med tiden. 

7. Match-makern

De två senaste personligheterna jag hittills beskrivit var alltså där tillsammans, i ett gäng tillsammans med den här filuren. En störtskön kille med enormt mycket energi och helt crazy bananas-moves. Tydligen gömde den här killen inte bara sköna moves, utan också en vilja att få ihop oss med varsin av hans kompisar (de ovan). Notera att alla dessa är 18 år, men ser ut som typ 16, fast med enorma självförtroenden. Hur kul?! :)  Han föser flera gånger ihop var och en av oss, med var och en av hans kompisar. Inte diskret heller. Utan greppar tag i en av oss, draaaar denne så att den står nästan PÅ hans kompis och trycker ihop dem. Sedan slänger han upp tummen och gör minen på bilden. "Thumbs up!", "så ska det se ut". Va?! Liksom.. Pushade på Ida att fråga honom, efter att hon frågat mig om han är nån jäkla match-maker. På frågan svarar han "japp" och gör återigen minen på bilden...

8. Det blyga födelsedagsbarnet

Precis när vi ska gå, minuten efter stängning, får vi kontakt med en otroligt söt kille som står själv i dörren och väntar på sina kompisar. Han är kanske 20/21, och sådär fantastiskt gulligt blyg. Liksom döljer sitt leende när han pratar med oss. Tydligen fyllde han också år samma dag... Varför träffar man alltid sådana här typer, när kvällen är över?

9. Jäveln som snodde Idas mobil.

Som Maria skrev så fint i sms till hennes mobbe: "Du din jävel som snodde telefonen, fan ta dig ditt jävla as! Du är den vidrigaste på planeten jorden och jag hoppas du dör den plågsammaste av de plågsamma döderna."

Typ så gick det.

 

All in all, en VÄLDIGT rolig kväll! Om det är såhär utelivet i Bergen är, har jag hittat hem ;) Minus mobil-tattaren och Saw-maskinen. Ser fram emot nästa gång vi drar ut, och då jäääävlar ska jag bjuda på mig själv mer. Inspiration man

Dagens riktiga norska namn: Bjatmar

Dagens norska skillnad: Skulle vilja säga att hela det här inlägget är en stor jävla feeet skillnad mellan Norge och Sverige. 

OCH! Juste! Vill lägga in en disclaimer: Please, ha överseende med mina iså icke politiskt-korrekta termer och användning av stereotyper.   

 

 

 

 

 

 

 

 

Precious time

Kategori: Allmänt

Börja med att läsa den här texten. Muchos goodos
 
 
Är precis hemkommen från jobb, och jag har EN tanke jag vill sända ut to the universe. Alltså det här med tid. Jag har ju den senaste tiden jobbat med att stoppa folk i mataffären/närbutiken för att ställa dem några snabba frågor om butiken. Så även idag. Men varje gång jag frågar någon blir svaret alltid detsamma, dvs att de inte har tid. "Du jeg har lite brått nu". "Hinner icke" "Nej, tack, är i rusch". "Har icketid". "Hinner icke". "icke idag, noen annen gang när jeg har mer tid". "Har liiiite ont om tid nu". "Det blir vanskeligt, jeg har icke gott om tid". "En annen dag, med mer tid". "Fnns ikke tid". "Du jeg hinner icke". "Nejj, har brått". "Ledsen, men jeg hinner inte du". Och så klappar de en hastigt på kinden innan de rusar iväg. Det har de tid med (?).
 
Men alltså seriöst, VEM HAR INTE TVÅ FUCKING MINUTER TILL ÖVERS? Det är ju liksom för en good cause, att affären de handlar i ska bli bättre, och de vet om det. Jag står ju där med en stor skylt som är dubbla min längd typ, med text om just det, och att det tar 2 minuter. Men de har inte tid. Ingen. Inte ens de långsamtgående mammalediga mammorna med barnvagnarna som ändå inte gör nåt annat än dricker latte. Eller ens de lugna pensionärerna. Alla jag frågar, vilket ändå är knappt hundra personer på en dag, verkar ha så fruktansvärt bråttom, att de inte ens kan avvara två minuter på någonting spontant. Nu låter det som att jag är pissed för att ha fått så många nekanden, men det här bottnar faktiskt i något djupare. Saker och ting bottnar alltid i nåt djupare, för mig :p
 
Men I get it. Det är sjuukt mycket nu. Jobbrapporter ska sammanställas, kläder ska lämnas tillbaka, barn ska hämtas på dagis, räkningar ska betalas, tvätt ska tvättas, mat ska lagas, disk ska diskas, hus ska städas, morföräldrar ska ringas, hushållsmaskiner ska lagas, hål ska sys, barnens matsäck ska packas, barnens läxor ska göras, bilen ska tvättas, hunden ska rastas, sängar ska bäddas, facebook ska uppdateras. Det är sjuukt mycket nu. 
 
Gamla heeeektiska bilder på mig, Lisa och Sofia 
 
Orkar inte riktigt gå in på vad all den här hetsen till stress beror på. Kanske är det globaliseringen och internet - det ultimata verktyget till att få inblick i precis just det bästa av andra människors vardag. Triggers'en till att vilja vara lika bra och kunna mätas bra mot andra. Men vi har aaaaaaaldrig varit så stressade som vi är idag. Det finns så mycket man ska ha gjort, så mycket man kan och vill vara bäst på. TV-serier, böcker och filmer visar oss allt vi borde ha lyckats med när vi når 20-strecket. Hård resultat-statistik på arbetsplatser visar att andra företag på andra platser är bättre och att vi måste arbeta hårdare. Andra universitet än ens eget rankas högre, och visar att vi måste plugga hårdare för att ha en chans att "bli nåt". Facebook-statusar visar att andra familjer är mer "perfekta" och att vi måste jobba mer på våra relationer. Andra människor presterar bättre på högskoleprovet, som de gjort "bara för det är kul att se vad man får", och visar oss att vi måste vara ännu ännu smartare. Kompisar till mig säger "jag är ett år yngre, så jag har ett år till godo, vilket betyder att jag kan ta ett till sabbatsår". 
 
Vadå ett år till godo?! Tid finns ju inte ens...
 
Det märks liksom på alla ledder, att det arbetsklimat, det skolklimat och de hektiska liv de allra flesta ändå lever inte är hållbart. Stress stress stress. På alla platser, överallt går fler och fler in i den berömda väggen. Fler och fler diagnostiseras med utmattningsdepression, så kallad "utbrändhet". I den här takten kommer vi alla vara utbrända när vi når 40. Vi kommer alla ligga på psyket och knapra anti-depressiva och lyssna på havet ur en bandspelare. 
 
Varit där, känt det. 
 
I och med att jag skriver om det här borde jag kanske erkänna att det här är en av mina största farhågor - att slösa tid. Jag verkligen hatar det. Det finns ingenting som får mig att få så starka känslor av ovärd-het som att slösa tid. I ett försök till att förstå min egen reaktion har jag nu kunnat komma fram till att allt som inte är följande, betyder tid-slöseri:
  • Att ha kul/mysigt/liknande, dvs. att känna bra saker (innefattar att vara med vänner/familj)
  • Att lära sig någonting/utvecklas/utveckla någoting
  • Sånt som ger lön
  • Sådant som ger bekräftelse för en själv eller andra (återigen, att känna)
  • Att vila upp sig (krävdes en krasch för att inse att det här borde va en del av en sån här lista)
  • Att göra något för andra människor
Kan vara så att jag glömt nåt nu...lägger till det senare isf. Allt som inte är något av dessa, upplever jag alltså som slöseri med tid, ärligt talat. Det finns ingenting som gör mig så rastlös som det.Så jag borde verkligen också tänka på det här.
 
SLUTSATS: det här inlägget är nog kanske egentligen kanske mest till för mig. Men trevligt att du läste.
 
CHILL OOOOOUUUTT hälsar hippie-Emmy och Sofia-vådnaden
 ...eller så kan man doa mitt ute på havet. Väldigt ro-fyllt.
 
(Btw, kul att jag fick användning av de här oldies'arna till bilder... har typ 1000 till)
 
 
 
 
 
 

Idag

Kategori: Allmänt

 
 

Oslo

Kategori: Allmänt

God morgen!
 
Klockan är nu... 12.00, prick. Kanske inte morgon, men tidigt i alla fall. Är det som är fördelen med att vara arbetsbefriad/jobba med eventjobb som börjar 13.00 - sovmorgon! Eller alltså, idag är jag ju helt ledig (thank god så skönt). Så jag gick upp vid 9 och gjorde mig i ordning lite grann, fick ont i magen så läste bort smärtan, sen gjorde jag och Ida frukost då Maria jobbar idag. Thé med super-mega-honung för att skrämma bort förkylningsvirusen som spökar här, samt gröt med kiwi. Gott! Igr gjorde vi mat-lista på nästan allt vi ska äta under den här veckan, så när Maria kommer hem beger vi oss till mataffären (tanken är att våra trynen ska synas där sällan möjligast för att undika impulsköp och utgifter). Sen kör vi storkok för hela slanten, y.u.m.m.i.e. No more gröt till lunch/middag, som brukar vara det enda alternativet när storkoken är slut.
 
Hur som helst, så tänkte jag i alla fall skriva om trippen vi gjorde till Oslo! I fredags förra veckan steg vi alltså upp i gryningen, sådär runt 04.30 för att ta flygbussen till Bergen Flygplats. Hela poängen var ju alltså att vi skulle till Oslo för "opplaering" för jobbet på JCP. Det är alltså inte uppläxning, utan utbildning, in case det va nån som missade det. Konstiga ord här. å vi fick flyg betalt, vilket kändes väldigt VIP'igt, yihaaa. Väl på plats i Oslo mötte vi upp gruppen som bestod av mestadels svenskar (ha! Suck on that norrmän. Vi är fan BÄST). Så steg vi på en så kallad Vip-buss, som förövrigt var rätt fräsig, och så anlände vi till JCP's huvudkontor. Sjukt ballt office, med enorm surfingbräda till konferensbord, foto/print-tapeter med surf beach-motiv och eeeenormaa wide screens. Där fick vi lite info, gjorde lite quiz och sånt annat sköjsigt. Sen tog vi VIP-bussen vidare till matbutiks-kedjans huvudkontor (är inte helt hundra, men tror jag skrev på ett sekretessavtal om att inte nämna deras namn, men tänker inte ta några risker). Kommer inte riktigt ihåg vad vi gjorde där, but I know there was food.... Kan stanna vid det. 
 
Bra dag med andra ord. Åt så jag nästan sprack, drack massa goda drycker och fixade doggy-bag med hem. Värt! 
 
Tummen är svår att lyfta klockan 5 på morgonen
 
Käääääänn pepp, känn pepp, känn pepp, pepp pepp pepp! (älskar den visan)
 
Peppade tjejer, på Gardemoen i Oslo
 
Vrål-åk
 
Enormt chocolate-chip cookie-fat till vänster (dock halvt uppätet av oss haha) och enorma fräscha frukftat. Kaffe/thé/varm choklad-maskin till höger, och så den faaantastiska lunchbuffén som inkluderade alltifrån hembakta grillbröd och blåmögel-ost, till räkor, tzatsiki och avokadosallad. Yumm 
 

Dagens riktiga norska namn: Bob-Kåre
Dagens norska skillnad: att de är så sjukt o-svenska här. Främlingar som jag ber om intervjuer håller om en/klappar en på axeln liiiiite längre än vad som är socialt accepterat i Sverige. Fick X antal klappar på kinden av pensionärer igår på jobbet. Mycket trevligt! :)
 
 

Bergen: vecka 4 (matspecial?!)

Kategori: Allmänt

Hej hej hallååå
 
Orkar inte skriva värsta feta inlägget med beskrivning av varje liten detalj, så kör bild-format på vad som hände under vecka 4. (kul att jag räknar i veckor... tror jag att jag är med i Robinsson eller?)
Peppad på öråd? Panik över att maten är slut? Chockad över ett magrat ansikte? Nope. Bara mer peppad än tidigare veckor... det går bättre nu :)
 
Större och godare storkok
 
Bella piazzaaaaaaa! Kan ha varit nåt fredags-el-specialle... Kommer i alla fall ihåg att vi glömde jästen framme äver natten och att det bidrog till en jäkla kick i pizzan
 
Super-mega-goda fläskkotletter i kokosmjölk-sås med nåt gammalt ris vi hittade i ett av skåpen i det gemensamma köket. (Billigareeeeeee!!) 
 
God tjockpannkaka, som ledde oss till insikten om att man kan göra bacon-chips själv i ugnen. Seriöst. Asgott! (märker att det blev väldigt mycket fokus på mat här, men nu är det ju också så att vi spenderar kanske 22/7 till tankar på mat). Inget jäkla hymmel i den här bloggen inte... verkligheten ska komma fram. Mat in particular...
 
Taggade på första utgången tjihooo! Maria köpte ut en bag-in-box som heter "pardon my french" som fick oss att sjunga Daniel Adams Ray's låtfras "um.. ursäkta min franska, um, ursäkta min franska... excuseee moii" Kostade 330 nok, vilket är typ 365 spänn... värt or not? Har inte riktigt bestämt mig än, för det blev en sjuuuukt rolig kväll. Ska banne mig ta och göra ett inlägg bara om de olika personligheterna vi träffade på på dansgolvet (stay tuned)....
 

Dagnes riktiga norska namn: Tor-Arthur (de diggar dubbelnamn här)
Dagens norska skillnad: de norska vägarna är tydligen inspirerade av Uganda eller varfansomhelst... Finns ingen som helst skyltning eller ställen att vända på. Slutade därför igår med att jag, som skulle till Lindås för jobb (50 min med bil härifrån jajaja), körde heeeeelt friggin' vilse och blev 2,5h sen. Tack för paniken, känslan av att jag är vilse bland berg med ingen att fråga, en ipad GPS som fan inte funkar och ett desperat begär efter en skylt!