ruedelamode

Bergen: vecka 2-3

Kategori: Allmänt

Okej så nu har det gått ganska lång tid utan jag uppdaterat nåt (vet vet, ska sluta tjata om det). Men det betyder att det är lite svårt att sammanfatta bergen vecka 2-3... Ska försöka tänka tillbaka vad vi gjorde.

Första halvan av vecka 2 bodde vi fortfarande på vandrarhemmet, men det har jag redan air'at. Så omkring 10 dagar efter att vi kom hit läste vi på Svenskar i Bergen-gruppen på fb att det fanns lediga "lägenheter" i ett centralt beläget lägenhetshotell för ca 11 000 sek/månad. Så vi slog till. Vandrarhemmet va trevligt på vissa sätt, men var på andra sätt under all kritik (definitivt enligt min skala i alla fall).

Så under vad som kändes som en hel förmiddag drog, släpade och puttade vi våra sjukt tunga och flertaliga resväskor över backar, kullerstensgator och torg över till andra änden av centrum. Och efter det, uppför de 10 trapporna här, som dessvärre inte är kombinerade med hiss. Jag skiver lägenheten med citationstecken för jag vet inte riktigt om jag verkligen tycker att det är en lägenhet. Sure, den har två ”rum”, men de är sjukt små båda två och totalt är lägenheten kanske 20 kvm, max. Om man, som man rent officiellt ska göra, räknar bort de kvm som skyls av sneda vindsväggar, är den kanske 10 kvm. Men efter en eller två trippar till IKEA (inkluderad sååå eftersuktade pizza-slicear, läsk, varm choklad, kakor och godis) blev den ändå rätt mysig. Ska ta och posta bilder på den i ett senare inlägg. Får köra ett dream house, vägen dit-inlägg snart helt enkelt.

Vad gjorde vi mer andra veckan? Hmm… lagade massa storkok, handlade rätt mkt mat och fikade lite (halvt misslyckat då poängen med det va att ha fritt wifi och det gamla pensionärsfiket (dragkraft: billigt) inte hade det). Åkte även som nämt till IKEA ett par ggr. Lyckades också hitta en mataffär som är öppen på söndagar, hängde lite mer på Nav (arbetsförmedlingen), Ida och Maria jobbade en hel del på dagis och va på ngr intervjuer så kände mig rätt ensam L. Men overall var det en rätt medioker vecka, rätt okej. Träffade också ngr killar från götebord på nav-kontoret, och några andra svenskar på det andra hostelet där mot slutet. 

Upptining av storkok. Har ingen mikro på vår våning (orka gå ner två st), så då blire såhär. Karro kommenterade bilden med "wtf är det där för gross'igt?!". Couldn't agree more

I jobbväg lyckades vi i alla fall få jobb som typ eventpersonal på JCP. Företaget heter Just cruizin’ productions, så inte så värst satsigt efter vad vi skulle konstaterat där och då. Jobbet går ut på att åka runt med bil (ja, vi får hyr-bil disponerat) och under 6 timmar per dag intervjua kunder vad de tycker om butiken. Dvs. de ska svara på typ 42 frågor om affären, konkurrenten och deras egna konsumtionsvanor. Lättare sagt än gjort att få ihop 27 pers som orkar igenom alla frågor, under ett pass. Och sjuuuuukt tråkigt. Har typ seriöst aldrig haft så tråkigt som då… Joinade Ida under hennes pass eftersom jag ändå inte hade nåt jobb att gå till, och det slutade med att vi stod med seriösa miner och dansade alltifrån ”bocka-buga-dansen” och hip-hop-fläng, till vågen och regn-dans, typ. Förutom det jobbet, som jag fortfarande dras med för att ha en inkomst (och en bil som vi använde till road-trip idag, berättar mer om det sen!) så har vi även fått jobb som mystery shoppers. Har dock inte utfört nåt uppdrag än (förutom ett test-uppdrag som man inte får betalt för) eftersom de inte hört av sig än. Inte så konstigt med tanke på att det inte kan behövas så himlans många uppdrag. Verkar dock inte som att det finns några uppdrag där alls....

Jobbet för JCP. Man ska vid varje pass ladda upp en bild på roll-up'en i deras fb-grupp som bevis på att man är på plats och inte bara slaggar hemma. Har därför typ 1000 såna här bilder på mobben nu. Här är en...

Under veckan har vi även insett att den ”asbraiga, mysiga lägenheten” kanske inte va så asbraig. Alltså rummet är ju mysigt och så, men det stinker avlopp i köket, det finns aldrig några bestick (så man får skära kött med grön plast-tårtspade), det är stopp i dusch-avloppet, toan blir dammig direkt, det läcker vatten ut ur handfatet på bänken där våra neccessärer står så man får alltid en trevlig överraskning på morgonen när man ska sminka sig. Dessutom luktar det tvättstuga ute i köket, eftersom det finns en tvättmaskin där som en norrman använder typ 348223 ggr per dag (excuse me, why?) och eftersom det inte verkar finnas någon form av ventilationssystem. Istället lämnar de tak-fönstrena öppna dygnet runt så det är cirkus 10 grader där ute. Det sprider sig sedan hit in, FYI. Toalettpappret tar också alltid slut, eftersom de aldrig fyller på, så vi gick till vandrarhemmet (som vi ju, elefanter som vi är, minns vad koden är till), och snodde en as-fet toarulle. En sån där som finns på typ skol-toaletter som är 40-50 cm i diameter. Snyggt. Passade även på att sno en rad plastmuggar (kanske 100 st i ett paket) eftersom glasen alltid är så smutsig här. Man får en ny definition av ”rent” och ”ätbart” här kan jag säga.

In action...
Älskade papp-muggar ( = nånting som är rent). Har man ont om plats, får man hitta kreativa lösningar
Matlagning/disk i det ökända, dump'en till kök

Här kommer en lista med exempel på vad vi utstår:

*Gammal blåbärspaj (lyx), 4 dagar efter utgångsdatum, som nån annan lämnat här för ”free of use”
*Vi andas in säkert kemikalie-infekterad tvättluft dagligen
*Torkar mig i aset med toapapper som är både blött och kantat av smink/puder-fläckar
*Vi unnar oss att smaka på andra människors gamla matrester, typ gammal ost i plastpåse, eller att ha dem i såser.
*Dricker andras gamla mjölk som också gått ut för X antal dagar sedan
*Käkar salt-chips utan att tvätta händerna (omg!) efter en lång dag på stan/hanterat mynt/knytit skor jag trampat i hundbajs med osv.
* Dricker/äter ur andras gamla odiskade tallrikar/glas/använder tidigare användna-icke-diskade knivar och skärbrädor med nåt vitt gegg på.

För att inte tala om hygienen i badrummet.... Men det är mysigt att trängas

Såna har vi blivit. Känn på den, alla basillrädda människor där hemma. Det kallas evolution. Survival of the fittest, eller de immuna. Om en domedag kommer skulle vi krossa er alla, alla ni som äter lyxig mat på rena tallrikar… Vidare har vi har även tagit några promenader runt dammen/kvarteret, jag har gått ut och sprungit nån gång, vi har kollat på en hel del film (sawwww, på 6:an nu…) samt gått ut på stan på kvällen på små offentliga events. Ja, vi var fortfarande för snåla/panka för att betala utgång. Det har varit mysigt. Så... mycket förändringar under vecka 2-3. Den bästa är kanske tillgången till spis/ugn/frys, eftersom det gör middags-/lunchplaner och budgetar sååå mycket lättare. Tumme upp för det!

 

Dagens riktiga norska namn: My-Lilla a.k.a. ”mymlan”Dagens norska skillnad: servicen. De har ingen som helst känsla för service eller ”det där lilla extra” som finns inbakat i affärsidén i alla svenska företag. Förvänta dig ren idioti till svar när du klagar på nåt, eller att de ser ut som frågetecken när du kommer med kreativa förslag. "Nej, här ska det vara enkelt och tråkigt à la forna kommunist-öst, trots att vi är rikast i världen". Knæppskallar...

 

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: